NOVEL·LANOVETATRESSENYES

Torna Aurora Bertrana

By 02/08/2021Setembre 6th, 2021No Comments

Aurora Bertrana des de petita llegia d’amagat a la biblioteca del seu avi.

Era filla de l’escriptor Prudenci Bertrana i va ser una dona avançada al seu temps. Violoncel·lista, viatgera, periodista i escriptora que als anys vint va crear una banda de jazz formada només per dones, va passar fugaçment per la política, va marxar a l’exili i, en tornar, va aconseguir viure de l’escriptura fins al 1974, que morí a Berga.

Havia escapat d’una vida que la seva mare va pensar per a ella quan li ensenyava a cosir, a brodar i a fer puntes per convertir-la en una senyoreta com cal.

Ara :Rata_Llibres  publica  d’ella El Marroc sensual.

El 1936, pocs mesos abans de l’inici de la Guerra Civil, el diari La Publicitat va enviar al Marroc l’escriptora Aurora Bertrana, amb l’encàrrec de retratar la gent i els paisatges de l’aleshores Protectorat Francès i Espanyol. Bertrana ja havia sorprès els lectors amb Paradisos Oceànics, on feia un evocador retrat de la vida dels pobladors ancestrals de la Polinèsia. Aquest cop, però, al Marroc, no li va resultar tan fàcil connectar amb les seves germanes musulmanes. En un seguit de cròniques, la viatgera s’esforça una vegada i una altra per endinsar-se en la intimitat de les llars marroquines, en els secrets de prostíbuls i palaus, a la recerca de complicitats amb unes dones invisibles…

I recuperem l’esmentat i pioner Paradisos Oceànics.

L’any 1920, la Polinèsia era un indret remot, perdut, inimaginable, fins que ella hi va estar. Tenia trenta-quatre anys.
Va arribar a aquell indret exòtic, absolutament desconegut i, durant tres anys, es va dedicar a descriure la seva naturalesa i a escriure sobre la seva gent. Parlava sobretot de les dones, dels matrimonis forçosos, de la maternitat sense contractes, de la sexualitat alliberada.

Aurora Bertrana sempre va ser una pionera, lúcida i lliure.