ACTIVITATSBLOGMatinal InfantilPRESENTACIONS

Activitats novembre – desembre 2021

By 18/11/2021No Comments

Avancem les activitats que hem preparat per aquest novembre i desembre, seran les últimes activitats abans d’acabar l’any. Les farem a la Llibreria Foster & Wallace. Carrer de la Riera, 20 de Vic.

 


Divendres 19 de novembre. 19 h.
Al Temple Romà de Vic:

Josep Marià Jaumà presenta la seva traducció de Poesia completa de T. S. Eliot
conversant amb el poeta Lluís Solà.

Aquest volum que es presenta ofereix per primera vegada tota la poesia escrita per T. S. Eliot (tant la que publicà com la que no) ordenada cronològicament, des de l’escola secundària fins a la mort. Ens permet, per tant, observar el llarg recorregut que va des de la seva insatisfacció amb un «estil poètic esgotat», passant per la descoberta dels simbolistes francesos i la consegüent ruptura de formes i de temes —que s’inicia amb Prufrock i culmina amb La terra erma—, fins al lent progrés cap a un llenguatge en què «sols per la forma, per l’ordre, / poden les paraules o la música assolir / la quietud, com un gerro xinès continua / movent-se perpètuament en la seva quietud».
Un llenguatge que troba la seva plena maduresa, juntament amb la conciliació i el consol, en els  Quatre quartets.

 

Dissabte 20 de novembre. 12 h.
A la llibreria

Farem un vermut i conversa amb Míriam Cano, Martí Sales i les editores de L’Altra Editorial
També presentant els nous llibres

Comptes pendents de Vivian Gornick
Bluets de Maggie Nelson

Bluets és un híbrid experimental que oscil·la entre l’assaig líric i la prosa poètica per construir una reflexió personal i filosòfica sobre el color blau, els amors perduts, el dolor i la solitud. 

A través de 240 fragments sense connexió aparent entre si, però que a poc a poc van revelant els enllaços polifònics que es produeixen a l’interior de tota xarxa, l’autora construeix una escriptura rizomàtica on les paraules, la tinta blava i el seu pensament semblen fluir com si haguessin estat escrits a l’aigua; reflexions que transiten des d’aspectes molt personals de la seva vida (depressió, ruptures amoroses, paraplegia d’una amiga després d’un accident, una tarda d’intens sexe en una habitació de l’Hotel Chelsea) fins a multitud d’obres artístiques.

Comptes pendents: notes d’una relectura empedreïda és la celebració per part de Vivian Gornick, una de les pensadores, crítiques i escriptores més importants del panorama nord-americà contemporani, de la passió que ha dominat la seva vida des de petita: la passió lectora. L’escriptora i crítica literària, encara una lectora vigorosa, intel·ligent i vital, parla del retorn una vegada i una altra als llibres que la van forjar, que la van fer qui és ara, i reflexiona sobre l’impacte de les lectures en diferents moments crucials de la seva vida.

Els nou assajos que componen el llibre barregen crítica literària, memòria i biografia, i giren al voltant de la importància de llegir —i rellegir— a mesura que anem envellint i la vida va avançant.

 

Dimecres 24 de novembre. 19 h.
A la llibreria

Llibert Ferri presenta el seu llibre Putin trenta anys després del final de l’URSS
Conversant amb la periodista Dolors Altarriba

La Rússia de Putin no s’entén sense la humiliació que va representar l’esfondrament de la Unió Soviètica de la mateixa manera que l’arribada de Hitler al poder no s’entén sense la humiliació que van representar per a Alemanya les reparacions de guerra imposades el 1919 pel Tractat de Versalles. El llibre comença el 2006 amb l’assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia i del policia exiliat a Londres Aleksandr Litvinenko. Putin, un home del KGB, un txequista, governa des de la tardor de 1999 amb la intenció de fer de Rússia un estat policial i perpetuar-se en el poder.

Refer l’imperi aplicant a Ucraïna la doctrina soviètica de «sobirania limitada», desencadenant una guerra civil, annexionant-se Crimea i ocupant el Donbass és un dels deliris que Putin té al cap, alhora que vol que Europa se senti amenaçada, i aprofitarà qualsevol escletxa per entrar-hi. ¿Era darrere de la crisi catalana del 2017? ¿Es tractava de sacsejar Espanya, un dels flancs més fràgils de la UE? ¿I com de malament es portarà amb els EUA de Joe Biden?

 

Dimecres 1 de desembre. 19 h.
A la llibreria

Gerard Furest presenta el seu llibre
Decàleg irreverent per a la defensa del català
Conversarà amb Bernat Puigtobella, editor de Núvol.com

«Un país petit, una cultura sense estat, a la intempèrie, no són aptes per a la supervivència si estan mancats d’un sentit comunitari fort», diu Gerard Furest 

en aquest manifest, que ve a sacsejar amb propostes positives els catalanoparlants que es dobleguen davant dels paladins del bilingüisme harmònic, s’encongeixen davant de la catalanofòbia descarada o es rendeixen davant la inèrcia colonitzadora del món global.

El retrocés d’una llengua minoritzada no és fàcilment reversible. El català corre el perill de convertir-se en un idioma oficial residual, perquè les forces homogeneïtzadores no troben resistència per part d’un conjunt de catalanoparlants passius que han perdut l’autoestima i l’assertivitat com a parlants. Com diu al pròleg Jordi Martí Monllau, «és veritat que la culpa no és nostra: on som ens hi han posat, però la solució passa per nosaltres». Gerard Furest desmunta capa per capa els prejudicis, pors i perversions que ens tenallen a l’hora de parlar el català i ens ofereix un decàleg de propostes per mantenir viva la llengua en aquest segle XXI.

 

Dijous 2 de desembre. 19 h.
A la llibreria

Miracle Sala presenta el seu llibre
Piscolabis
Conversant amb l’escriptor Antoni Pladevall

Piscolabis conté una vuitantena llarga de textos que van de les tres línies a les quatre pàgines, amb històries que parlen de la condició de viure, les relacions humanes, la llibertat, la lluita dels pobles, la supervivència del món i la natura, la mort i la llengua. Com diu Llorenç Capdevila, en el pròleg,

Miracle Sala hi imprimeix el seu estil particular: el protagonisme dels animals
(i de vegades els objectes) d’alguns dels relats és marca de la casa, com ho és la cura en el llenguatge, la ironia intel·ligent, la importáncia dels records, la capacitat evocadora o les referències als clàssics.

 

Dissabte11 de desembre. 11.30 h.
A la llibreria

Matinal infantil de contes
Especial Cartes de Reis
amb Montse Vilà

Serà una activitat dirigida a infants de 3 a 8 anys

L’entrada serà lliure fins a completar l’aforament

Es recomana reservar lloc abans (1 infant + 1 adult), a:
info@llibreriafosterandwallace.cat

 

Dimecres 15 de desembre. 19 h.
A la llibreria

Carlota Gurt presenta el seu llibre
Sola

La Mei, després de naufragar en la feina i immersa en l’apatia matrimonial, s’aboca a escriure instal·lada a la casa del bosc de la seva infantesa, on s’encararà rabiosament a la grisor del seu passat, a un present inoportú i a un futur a la deriva. Aquesta és la crònica d’una rebel·lió. És la història de la seva solitud impenitent narrada en un compte enrere agònic de 185 dies. Però, què és la solitud? Una realitat objectiva o un estat d’ànim? Una benedicció o una condemna?
Potser tot alhora. Però una cosa és segura: de la solitud no en sortim indemnes.

Escrita en la característica prosa vivíssima i visual de l’autora, “Sola” és també el seu esperat debut en el gènere de la novel·la.

Carlota Gurt va a totes. Escriu com si li anés la vida i com si no tingués por, amb una prosa ferma i fresca que vol i pot colonitzar els cervells dels lectors. Eva Piquer

 

Dimecres 29 de desembre. 18 h.
A la llibreria

Tarda de contes
Especial vacances de nadal
amb Montse Vilà

Serà una activitat dirigida a infants de 3 a 8 anys

L’entrada serà lliure fins a completar l’aforament

Es recomana reservar lloc abans (1 infant + 1 adult), a:
info@llibreriafosterandwallace.cat

Veniu que ens ho passarem molt bé,