ACTIVITATSPRESENTACIONS

Homenatge a Jordi Cussà

By 02/11/2022No Comments

Aquest dijous 3 de novembre,
a les 7 de la tarda, a la Llibreria,
homenatjarem en Jordi Cussà.

El mític autor de novel·les com Cavalls salvatges i Formentera Lady.

Amb els seus editors de Labreu i es llegiran fragments d’aquestes novel·les.

Per si no l’heu llegit mai, en Jordi Cussà és (era) un tsunami; seria el Jack Kerouac multiplicat pel Roberto Bolaño de la narrativa catalana.

Jordi Cussà (que va néixer a Manresa el 1961 i va morir el 2021) va tenir una primera adolescència de cine: l’amor i el sexe, el teatre i la literatura li queien del cel. L’optimista patològic va creure aleshores que tot li vindria donat sense esforç. Però a l’adolescència adulta, va viure una llarga travessa per l’univers de les drogues, que es va iniciar amb LSD, va derivar per l’haixix i va desembocar en una addicció destructiva a l’heroïna.

El retorn al món dels vius li va costar gairebé tants anys com la mateixa addicció (5+5=10), però a mitjans dels noranta el cuc comença a insinuar ales de papallona, escrivint i estrenant amb Anònim Teatre “Barcelona 2012”. L’autor ho considerava un moment cardinal de la brúixola íntima. La Terra Promesa, en tot cas, no la va veure per un forat fins al 2000, quan la primera novel·la ben llepada, Cavalls salvatges, va sortir publicada per Columna Editors i més tard reeditada per L’Albí ed.

Després vindria Formentera Lady, la memòria d’un somni prohibit que acaba en malson.

Jordi Cussà ens ofereix la crònica d’una generació desfeta, proposant un gènere bastard, sense límits, amb la barreja justa d’emoció, pietat i, sobretot, veritat. El vigor de les frases directes, els diàlegs esmolats, els jocs de mots, l’amor per l’oralitat, l’al·literació i la ironia es combinen per oferir episodis amb el traç d’una vinyeta narrativa per una banda i instants d’epifania poètica per l’altra.

A Formentera lady (publicada per Labreu ed.) les dècades viscudes perillosament, el desgavell social i personal ressonen encara com la sang que s’amuntega rabiosa a la templa.

Jordi Cussà és inoblidable i segurament ja és un mite.

No us ho perdeu!