PERIODISMERESSENYES

Josep Pla i Manuel Chaves Nogales

By 25/11/2020No Comments

Josep Pla i Manuel Chaves Nogales van ser segurament els dos periodistes més importants de l’Espanya de finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX.

Les seves cròniques i articles són els millors retrats de la seva època i del país i l’Europa que van viure.

Libros del Asteroide publica ara en una edició de  5 volums de Manuel Chaves Nogales (una caixa impecable i molt imprescindible!!) amb tots els escrits literaris i periodístics signats per ell dels quals es té notícia fins a la data, ordenats cronològicament, partint dels seus inicis als diaris de Sevilla fins a les seves últimes col·laboracions des de Londres per a diferents mitjans internacionals.

La seva recerca de la veritat per sobre de qualsevol ideologia va fer d’ell una veu incòmoda en una Espanya dividida i en una Europa presa dels totalitarismes. Exiliat a França i Anglaterra des de poc després de l’esclat de la guerra civil, hi escriuria textos tan fonamentals com sangre y fuego o
La vuelta a Europa en avión, abans de la seva prematura mort en 1944.

Aquestes obres completes ajunten per primera vegada en una única edició de cinc volums tots els escrits literaris i periodístics signats per Chaves dels quals es té notícia fins a la data, ordenats cronològicament, partint dels seus inicis als diaris de Sevilla fins a les seves últimes col·laboracions des de Londres per a diferents mitjans internacionals.

Josep Pla a les acaballes de la Guerra Civil va redactar, per encàrrec de Francesc Cambó, una Historia de la Segunda República española; el llibre es va publicar en quatre volums, entre el 1940 i el 1941, a l’editorial Destino, i no s’ha reeditat mai. Recentment s’ha descobert, entre els papers de l’autor, un manuscrit original del primer terç de l’obra, des dels antecedents
immediats de la República fins als esdeveniments de “Casas Viejas (1931-abril de 1933)”. La gran sorpresa és que aquest manuscrit està escrit en català.

Ara l’editorial Destino el publica per primera vegada tal com s’ha conegut recentment.

Dues novetats indispensables que no us heu de perdre per aquest Nadal.
Dues opcions excel·lents per posar a la vostra carta de desitjos pel tió o reis si us heu portat bé durant l’any.

Els vols?