ASSAIGNOVETATPERIODISME

LA TERRA I NOSALTRES

By 12/02/2021Febrer 25th, 2021No Comments

Dos llibres (necessaris i excel·lents) que parlen de la terra.
De la relació que tenim amb la natura i el nostre entorn, millor dit.

De com ens hi relacionem sobretot.
Contradictoris els dos, però alhora iguals. D’ara i aquí. Que estimen la terra i els que l’han de deixar…

Terra de dones, de Laura Saula dóna veu a vuit dones pageses de diverses generacions i de diferents llocs; des de les Terres de l’Ebre fins a l’Alt Pirineu, que expliquen les seves històries personals, inquietuds i visió del món rural.
Mares, filles, companyes o senzillament dones, elles mateixes expliquen en primera persona el com i el perquè són a l’entorn que tenen. Expliquen la feina física de la pagesia, la de l’esforç, però també l’amor a la seva terra i al seu dia a dia. Que no per ser dones es queden enrere ni fan menys.
Són dones valentes (retratades pel Jordi Borràs). Imprescindibles cada dia. Que fan el que han de fer i el que volen fer sempre.

I si Terra de dones és sobre la gent i la terra que viuen, el llibre El despoblament rural, d’Anton Monner, és sobre deixar la terra i marxar.
L’autor recull 42 entrevistes i una dotzena d’articles sobre la situació a les zones rurals de Catalunya que ens ajuden a entendre aquest despoblament, les causes i conseqüències d’un procés centenari que ha seguit fins als nostres dies.
Malauradament de com la població va abandonant els pobles petits (sempre buscant millors condicions o oportunitats laborals…) per “baixar” a les ciutats o altres zones…

Dos títols que ens expliquen la nostra terra i país. Del present, de les dones que el sostenen sense complexos i de l’abandonament. Del fet de marxar.

Visca la terra!! No us els perdeu!