ASSAIGBLOGNOVETATRESSENYES

LLIBRETERES DE LONDRES

By 16/12/2021No Comments

La professora Yolanda Morató diu que no se’n va de cap ciutat que visita sense haver estat a les seves llibreries.

Una de les ciutats del món amb llibreries amb més història, amb encant i per quantitat és Londres. Per això ha estat i continua sent una ciutat on els llibres tenen vida pròpia.

Yolanda Morató ha escrit un llibre imprescindible i excel·lent sobre les llibreteres de Londres. Les històries i iniciatives personals de dones excèntriques, desafiadores, úniques i valentes que van dirigir o crear alguns negocis de venda de llibres.

Libres y libreras (publicat per l’editorial El Paseo) aborda la història de més d’una trentena de llibreteres i dels seus establiments al Londres dels darrers dos segles.
Recorrem la mítica avinguda Charing Cross Road, on van obrir les seves llibreries les sufragistes i la sobrenomenada «reina vermella de Charing Cross Road», Christina Foyle.
Sens dubte, la història d’Alida Klemantaski i la londinenca The Poetry Bookshop ens recorda que les llibreries que avui considerem modernes ja contenien totes les seves «originalitats» fa un segle.
De la mà de la filantropa Florence Boot (de la icònica drogueria Boots), la fulgurant Nancy Mitford o la misteriosa E. Millicent Sowerby, coneixem algunes de les històries més interessants del segle XX fins a arribar als nostres dies, amb les iniciatives d’Ann Devers i Dee Creative.
Però a més, els seus capítols —que es poden llegir sense necessitat de seguir un ordre, encara que estan concebuts de manera cronològica— són també una breu història dels negocis de compravenda i edició de llibres a la capital anglesa des del punt de vista de les dones que hi han participat.

És un llibre deliciós i una potent reivindicació de la importància de les dones en la història de la venda de llibres (a Londres i a tot arreu)!!

I quan viatgeu, visiteu sempre les llibreries del lloc on esteu!

No us el perdeu!!