S’ha de respirar bé.
És molt, molt important…
Respireu correctament?
(Sabeu si respireu bé o malament?

Sabeu que de les 5.400 espècies de mamífers del món els humans som l’única que té les dents tortes?
Fa 150 anys l’ésser humà va deixar de mastegar, i amb això no només es va iniciar un procés de deformació de les nostres mandíbules, sinó que vam començar a respirar per la boca en lloc de per al nas.

El periodista científic James Nestor ha escrit Respira: la nueva ciencia de un arte olvidado (Editat per Editorial Planeta).

No és un llibre d’autoajuda ni de miracles. Però sí que és un llibre apassionant, de lectura àgil, gairebé hipnòtica, que fusiona amb habilitat investigacions científiques, anècdotes personals, història, humor i fins a viatges i gastronomia.

En una entrevista l’autor de Respira afirmava:

«Realmente durante la revolución industrial es cuando empezamos a procesar los alimentos, empezamos a consumir tanto harina, como azúcar, y todo tipo de productos de manera refinada y eso supone menos minerales, menos vitaminas, y luego por otro lado que sean alimentos blandos, entonces dejamos de masticar tanto como hacíamos en el pasado. El estrés, digamos a la hora de masticar, es fundamental en el desarrollo del ser humano desde la más tierra infancia, porque permite desarrollar todas las estructuras del cráneo, y si esto no se hace de manera suficiente acabamos teniendo una boca demasiado pequeña en la que los dientes se tuercen, y tenemos también unas vías respiratorias empequeñecidas y el paladar tampoco se desarrolla de manera adecuada…»

A Respira, doncs, ens fa entendre la importància que té respirar, veurem com podem capgirar aquesta situació i acabar per sempre amb els problemes de son, roncs i mal d’esquena, reduir l’estrès, gaudir més del sexe i prevenir l’envelliment.

Agafeu aire, respireu pel nas i no pareu de llegir-lo!!