ARTNOVETAT

SERT

By 29/07/2022No Comments

Fantàstic catàleg amb obra de Josep Maria Sert!!

L’edita la Fundación Juan March, de Madrid, a partir d’una mostra que hi ha aquests dies a la seva seu de Madrid.

A Vic, en Sert sempre ha sigut “el pintor de les parets de la Catedral de Vic”; però a finals del segle XIX Sert era un dels pintors més cèlebres, cotitzats i controvertits del seu temps (com si fos el Miquel Barceló de l’època…), que va gaudir de gran prestigi entre les elits europees i americanes del moment.

En aquest catàleg (i a l’exposició que hi ha a Madrid), Josep Maria SertEvocacionesrecuerdos i podem veure dos treballs seus diferents.

El que dóna títol a l’exposició li va encarregar el pioner del ferrocarril Sir Saxton Noble pel menjador de la seva residència a Wretham Hall, Anglaterra.
Aquesta sèrie ofereix, com a reacció a la guerra, un retorn colorista (quins vermells!!) a la infància i als seus jocs i vincula l’artista amb l’art decó, tendència a què va recórrer per dotar les seves figures d’un gran exotisme.

L’altra sèrie que hi descobrim del seu treball és la realitzada per la sala de música de la residència madrilenya de Juan March Ordinas, que representa l’estil més clàssic del pintor (i ens connecta amb els seus grans murals de la Catedral de Vic), caracteritzat per la monumentalitat narrada en termes monocroms.
La utilització de la grisalla va permetre a Sert aconseguir efectes propers al relleu escultòric, mentre que el recurs a les perspectives diagonals i els escorços atorga a aquestes pintures la grandiloqüència característica de la seva obra de maduresa.

La vida de Sert, com la seva obra, va ser intensa i singular, marcada per una forta personalitat i un esperit ambiciós ple de contradiccions.

Instal·lat des de molt jove a París i casat dues vegades amb dues dones tan excepcionals com ell, es va relacionar amb moltes de les grans personalitats artístiques, intel·lectuals o polítiques de la seva època.
Va ser un personatge excessiu i carismàtic però alhora un pintor impressionant.

El catàleg el tenim a la web i a la Llibreria; i molt a prop, a la Catedral de Vic, podeu observar en viu molts dels seus murals!