BLOG

Txernòbil

By 04/05/2021No Comments

Aquests dies s’han complert 35 anys de l’explosió de la central nuclear de Txernòbil.
35 anys del gran desastre amb alts nivells de contaminació atòmica escampada per Rússia i Europa i milers de morts provocades per la radiació…

Passat un temps, la periodista russa Svetlana Aleksiévitx, a La pregària de Txernòbil va compilar centenars de testimonis de la catàstrofe.
Són veus anònimes que es van trobar o els va tocar viure les conseqüències de l’exposició. Gent que no estaven preparats per entendre-ho, ni sabien res de radiacions, gent normal i anònima que van descobrir sense adonar-se’n, de cop i volta l’horror…

És un relat esfereïdor i molt inoblidable. Un llibre que et deixa glaçat…

Pel que explica i com ho explica. No és pas un llibre sobre Txernòbil, sinó sobre les conseqüències de Txernòbil, sobre gent que viu en una nova realitat que encara no ha estat entesa. Aquells que visqueren Txernòbil són els supervivents de la Tercera Guerra Mundial. En aquest món hostil «tot sembla completament normal, el mal s’amaga rere una nova màscara, hom no pot veure’l, sentir-lo, tocar-lo o olorar-lo. Qualsevol cosa pot matar-te — l’aigua, el sòl, una poma, la pluja. El nostre diccionari està desfasat. No hi ha encara paraules ni sentiments per descriure’l»

La veu de l’esposa d’un bomber a qui se li va impedir visitar-lo perquè era un perillós objecte radioactiu. La veu confosa d’una grangera anciana que no comprèn per què ha d’abandonar el seu poble: «Per què marxar? Aquí s’hi està bé. Tot creix, tot floreix». El cor de veus dels soldats de la “patrulla de neteja”, a qui els ha costat anys entendre per què les noies no els volen fer l’amor.

El començament i el final del llibre estan marcats pels monòlegs d’unes «veus humanes solitàries», les veus de dues dones que tingueren cura dels seus marits fins que aquests moriren d’enverinament per radiació, veient els cossos d’ells trencar-se literalment.

Svetlana Aleksiévitx el 2015 va guanyar el Premi Noblel de Literatura per aquest i altres treballs seus.

I la cadena HBO es va inspirar en la “La pregària de Txernòbil” per produir la també indispensable sèrie “Txernòbil“.